1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пресконференция на министър Цветанов по повод провеждането на втората среща на Комитета по наблюдение на ОПР на сектор „Рибарство”

Пресконференция на министър Цветанов по повод провеждането на втората среща на Комитета по наблюдение на ОПР на сектор „Рибарство”

Общият размер на финансовата помощ от Европейския фонд по Оперативна програма е 80 009 708 евро

 

Документът за критериите за избор на проекти по всички мерки и приоритетни оси е одобрен по време на Комитета по наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". Това е необходимо условие за стартиране на процедурите по подаване на заявление за кандидатстване, заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на пресконференцията по повод проведената втора среща на комитета.

Общият размер на финансовата помощ от Европейския фонд по Оперативна програма е 80 009 708 евро. Максималният процент на съфинасиране, изчислено спрямо общите публично допустими за финансиране разходи, възлиза на 75 %, като към тях се прибавят 25 % национално съфинансиране, каза още министър Цветанов.

Документите и мерките по Оперативната програма са успешно приети, подчерта Антонио Гутиерес, представител на Главна дирекция "Рибарство и морски въпроси" на ЕК, и допълни, че от всички 27 страни членки на ЕС само 19 оперативни програми за сектор рибарство са одобрени и България е сред една от първите.

Зам.-министър Бюрхан Абазов подчерта, че предстои да стартира Комуникационния план за 2008 г. за популяризиране на мерките от Оперативната програма и информиране на потенциалните бенефициенти. По време на срещата вчера са създадени и седем тематични работни групи в рамките на Комитета по наблюдение.

На пресконференцията присъства и изп.- директор на ИА "Рибарство и аквакултури" Пламен Камбуров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.