1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прессъобщение на МЗХ

Прессъобщение на МЗХ

Обсъдени са пролемите, породени от откритото писмо на аграрния министър

 

Обсъждане на възникнали проблеми в процеса на кандидатстване за подпомагане на земеделските стопани за единица обработвана площ и на глава животно беше поводът за днешната работна среща на тримата заместник-министри на земеделието и храните – д-р Светла Бъчварова, инж. Димитър Пейчев и Бюрхан Абазов и началникът на кабинета на министъра Салиха Емин с представители на браншови организации на зърнопроизводители, животновъди и млекопреработватели. Срещата бе по искане на браншовите организации във връзка с изпратеното открито писмо на министър Валери Цветанов до земеделските производители, с което той ги призовава да декларират площите за подпомагане до 15 май, и целеше разясняване и съгласуване на конкретни детайли при кандидатстването и прилагането на схемите за подпомагане.

От името на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, както и Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България поставиха въпроса за очертаване и удостоверяване правото на ползване на земеделските площи, за които се кандидатства за подпомагане, като подчерта необходимостта от създаване на арбитражни комисии по места за отстраняване на дублирането в декларираните площи.

Заместник-министър Бюрхан Абазов уточни, че задължително се иска правно основание за ползване на земята при двойно заявени площи (застъпване) и при необходимост при поискване от компетентните органи. Зам.-министър Абазов подчерта в тази връзка, че подпомагането на земеделските производители е съпроводено с неизменно стриктно и коректно изпълнение на задължения от страна на стопаните, за да бъдат предотвратени всякакви некоректни стъпки и превръщането на помощта в изискуема.

Зам.-министър д-р Светла Бъчварова от своя страна пое ангажимент да бъде проучена възможността за изготвяне на по-детайлно регионално определение на планинските и полупланинските мери и пасища, като се вземат предвид различните отклонения от средната норма, предвидена в нормативната база и специфичната растителност и ландшафт, във връзка със запитване на Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите в България за ясно дефиниране на планинските и полупланински пасища, за избягване на субективни тълкувания.

Димитър Зоров от името на Асоциацията на млекопроизводителите в България представи искане за подпомагане за ползване на общински мери и пасища да имат право да кандидатстват само стопани, които притежават пасищни животни. Коментирани бяха и подаваните данни от стопаните в регистъра на животните и издаваните на тази база документи от официалните ветеринарни лекари на РВМС, валидни за подпомагане.

Зам.-министър инж. Димитър Пейчев информира, че на работна среща през миналата седмица вече е съгласувано при кандидатстването за подпомагане да се взимат предвид данните за животните и животновъдните обекти, удостоверени писмено от официалния ветеринарен лекар от РВМС към референтния момент на кандидатстването.

На срещата присъстваха и изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Ализан Яхова и зам.-изпълнителният директор Мюхеттин Караоглан, генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов, главният директор на Главна дирекция „Земеделие” Добри Драгнев, експерти от отдел „Агроекология и необлагодетелствани райони” към МЗХ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.