1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През 2022 г. България ще бъде домакин на световен форум на Международната организация по лозата и виното

През 2022 г. България ще бъде домакин на световен форум на Международната организация по лозата и виното

Провеждането на форума в България ще бъде реклама не само за българското вино, но и за страната ни като винопроизводител

България ще бъде домакин на световен форум на Международната организация по лозата и виното (OIV). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на среща с Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара във винарна край Поморие.

OIV
Той поясни, че събитието ще се проведе през първото полугодие на 2022г.  като това е посочено в полученото от генералния директор на организацията Пау Рока официално писмо тази седмица.

Потвърждението, че започва подготовката за един от най-мащабните форуми в сектора идва само няколко дена след като министър Бозуков отправи предложение към Международната организация, страната ни да домакинства повече форуми, свързани с лозаро-винарството в нашия регион. В писмото си към земеделския министър Пау Рока оценява положително инициативата на страната ни да бъде домакин на подобно събитие.

„В писмото си Рока изразява пълна увереност, че България ще положи отново всички усилия, за да организира форума, както успешно се справи и с организацията на Световния конгрес по лозарство и винарство преди четири години”, уточни проф. Бозуков.

Провеждането на форума в България ще бъде реклама не само за българското вино, но и за страната ни като винопроизводител. Събитие от подобен мащаб ще бъде и изключителна възможност за обмяна на опит и презентация на България като добра винена дестинация. В рамките на конгреса експерти от цял свят ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да осъществят полезна обмяна на опит и иновации.

По време на него ще се дискутират и определят политиките на развитие в лозарството и винарството.

[*gitem=6796*]

Форумът ще допринесе за оформяне на бъдещите политики в сектора през следващите години, а  присъствието на ключови гости ще засили интереса към българските вина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.