1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През юли от регионалните инспекции по околна среда и водите са наложени имуществени санкции за 457 425 лева

През юли от регионалните инспекции по околна среда и водите са наложени имуществени санкции за 457 425 лева

Съставени са 98 акта

В рамките на контролната дейност на 16-те регионални инспекции по околна среда и водите през месец юли са извършени 1830 проверки на 1561 обекта. Дадените предписания за отстраняване на констатирани нарушения са 950. Съставени са 98 акта, издадени са 84 наказателни постановления на обща стойност 457 425 лв. и са наложени 30 санкции за замърсяване на околната среда над допустимите норми.

Акцент през изминалия месец са проверките на качеството на заустваните отпадъчни води съгласно определените норми. От екоинспекциите във Варна, Смолян, Шумен и Монтана са наложени текущи месечни санкции за заустване на отпадъчни води с показатели над определените норми и замърсяващи водните обекти. Най–голямата санкция е наложена от РИОСВ–Варна на „Солвей соди” АД, гр. Девня в размер на 101 069 лв. за замърсяване на р. Провадийска от Сгурошламоотвал „Падина”. 2 260 лв. е наложената от РИОСВ – Смолян месечна санкция на „Горубсо Мадан” АД, 1 341 лв. на Държавно предприятие „Кабиюк” ТПП гр.Шумен, а 1 197 лв. на „Кнауф България” ЕООД, гр. София за обект в гр. Видин-Завод за гипсофазерни плоскости.

В резултат на осъществяваната контролна дейност от РИОСВ-Пловдив е изградена Локална пречиствателна станция за биологично пречистване на отпадъчни води от дейността на Спиртната фабрика в с. Катуница. Преустановено е заустването на непречистени отпадъчни води в общински отводнителен канал, вливащ се в р. Марица.

За допуснати нарушения на Закона за управление на отпадъците от РИОСВ– Пазарджик са наложени две имуществени санкции на община Пазарджик на обща стойност 177 719 лв., а от РИОСВ–Плевен е санкционирана "Глобал Лубрикантс енд Кемикълс" ЕООД в размер на 130 306 лв. за неплатена продуктова такса за пуснатите на пазара масла.

Общините Димитровград и Любимец са глобени с по 2000 лв. от РИОСВ–Хасково за неизпълнение на задължението за депониране на битови отпадъци на определеното регионално депо, а РИОСВ–Враца е санкционирала община Роман с 1400 лв. за неправомерно издадено разпореждане за депониране на опасни отпадъци на депото за битови отпадъци на гр. Роман.

16 000 лв. са наложените санкции от екоинспекциите в Перник, Русе и Шумен за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. С по 7000 лв. са санкционирани „Унико – 99” ЕООД (за площадка в гр. Перник) и „Интериор – 46” ООД, гр. Русе, а с 2000 лв. „Андрей Кирилов” ЕООД, гр. Шумен. Със 7 000 лв. от РИОСВ–Бургас е глобено дружеството „Трас метал индъстри” ЕООД, гр. Сливен за извършване на дейности с отпадъци на площадка в Бургас без разрешително.

В рамките на инициативата „Еко сигнал” на РИОСВ-Шумен са почистени 37 локални и незаконни сметища в общините Антоново, Търговище, Венец Омуртаг, Каолиново и Каспичан. Почистената площ е 22 дка. Закрити са и 11 нерегламентирани сметища в общините Бойница и Бойчиновци на територията на РИОСВ-Монтана. Терените са подравнени, запръстени и с поставени забранителни табели.

За замърсяване на въздуха с вредни вещества над нормата, от РИОСВ–В. Търново е наложена еднократна санкция в размер на 101 011 лв. на ТЕЦ „Свилоза” АД, гр. Свищов, а от РИОСВ–Шумен на “Тракия Глас България” ЕАД, гр.Търговище в размер на 23 915 лв. Издадено е наказателно постановление на “Топлофикация - Перник” АД за 8000 лв. за неизвършване на собствен мониторинг на емисиите вредни вещества в атмосферния въздух.

За експлоатация на инсталация без издадено комплексно разрешително, от РИОСВ– Монтана е съставен акт на „Транс Елит” ЕООД, гр. София като оператор на свинеферма „Разсадника” в землището на с. Долно Белотинци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.