1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Президентът Първанов обяви, че ще наложи вето върху промените в Закона за ГМО

Президентът Първанов обяви, че ще наложи вето върху промените в Закона за ГМО

Снимка:

Очаква се промените в закона да влязат в пленарна зала на второ четене следващата седмица

Президентът Георги Първанов обяви на 19 февруари, че ще наложи вето върху промените в Закона за генно-модифицираните организми. "Ако ще има мораториум от пет години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо", заяви държавният глава съобщи Дарик радио.

В четвъртък  миналата седмица председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че вероятно ГЕРБ ще оттегли предложението си за налагането на петгодишна забрана върху извършването на полеви опити с генно-модифицирани организми (ГМО), след като депутатите от парламентарното комисия по околна среда решиха да се запази сегашната 30-километрова граница между площите с ГМО и биокултурите и НАТУРА-зоните. По този начин промените, които вдигат забраната за засаждане на ГМО в открити земни площи остават, но остава и 30-километровия буфер, въпреки че бе планирано силното му редуциране

Президентът коментира, че не вижда достатъчно аргументи за промените. "Може би с времето такива ще се появят, но ако аз не съм убеден, то не виждам как ще бъде убедено общественото мнение. Ако законовите постановки вървят в онзи твърд вариант, който беше обявен в началото на дискусията, ако няма необходимите наставления, буфери, гаранции, наистина ще се наложи вето”, посочи държавният глава.

На въпрос дали са достатъчен буфер километровите зони, които да разделят ГМО от НАТУРА, Първанов посочи, че но въпроса ще “бъде направена много сериозна предварителна дискусия, но засега съм по-скоро склонен да наложа вето”. Очаква се промените в закона да влязат в пленарна зала на второ четене следващата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.