1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. При назначаването на Пламен Захариев за изпълнителен директор на ИАРА са спазени законовите разпоредби

При назначаването на Пламен Захариев за изпълнителен директор на ИАРА са спазени законовите разпоредби

Снимка:

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

При назначаването на Пламен Захариев за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) изцяло са спазени разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол, предаде агенция „Фокус”.

„При назначаването на органите на изпълнителната власт, за какъвто по силата на чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията се счита и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Пламен Захариев, в Министерство на земеделието и храните се спазват разпоредбите на Закона за администрацията. Тези лица не могат да заемат друга длъжност или да извършват дейност, несъвместима с тяхното положение, съгласно чл. 19, ал. 6 от същия закон.

Лицата, заемащи публични длъжности са длъжни, съгласно разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, да декларират несъвместимост и частни интереси, като съгласно чл. 12 подават: 1. декларация за несъвместимост; 2. декларация за частни интереси; 3. декларация за настъпила промяна в декларираните обстоятелствата; 4. декларация за частен интерес по конкретен повод. В съответствие с чл. 13, Захариев е подал декларацията за несъвместимост в изисквания от Закона 7-дневен срок от назначаването му.

Лицето е декларирало наличие на несъвместимост и че в едномесечен срок от подаване на декларацията ще предприеме необходимите действия за отстраняване на несъвместимостта. Разпоредбата е приложима, тъй като в специалния закон - Закона за администрацията - не е предвидено друго. В нормативноопределения 30-дневен срок от назначаването му, Захариев е декларирал и обстоятелствата, които биха довели до възникване на конфликт на интереси по смисъла на Закона”, обясни Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.