1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прибират прасетата в кочините заради ЕС

Прибират прасетата в кочините заради ЕС

Стопаните, които тормозят животните, ще се смятат престъпници

 

Стопаните, които от догодина не гледат животните си според изискванията на ЕС за хуманност и хигиена, ще се считат за престъпници. Това каза земеделският министър Нихат Кабил след среща с еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите Маркос Киприану.
На срещата бяха обсъдени въпросите за ветеринарните пунктове по границите, за борбата с болестите по животните и за екарисажите. 
По думите на земеделския министър след 1 януари 2007 г. няма да се допуска прасета да се разхождат безконтролно по сметищата. Пускането на свине извън дворовете може да доведе до заразяването им с класическа чума. Подобен случай имаше около Елхово. Там стопаните пускали прасетата по близките сметища. Кабил подчерта, че тези незаконни ферми трябва да бъдат ликвидирани. 
Еврокомисарят Киприану е посъветвал да се предприемат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на чумата по свинете.
Предстои изграждането на нов екарисаж около Пловдив. За него бяха отпуснати средства от ЕС още през 2001 г., но строежът все още не е започнал. Причината е, че няма терен. 
Тепърва ще се назначи консултант, който да проучи изграждането на екарисажа. През септември трябва да се избере фирмата, която ще изпълни проекта. 
Тогава евроексперти ще проверят как вървят строежите на ветеринарните пунктове по границите, каза Киприану. Забавянето на изграждането им е сред основните критики в доклада на Европейската комисия. Ще бъде проверено и изграждането на екарисажи и лаборатории за изследване на болести по животните./novinar.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.