1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Причина за напрежението около Натура 2000 е закъсняла разяснителна кампания

Причина за напрежението около Натура 2000 е закъсняла разяснителна кампания

 

Забавянето на подготовката за определяне на защитените територии от Министерство на околната среда и водите по европейската екологична мрежа "Натура 2000"  и закъснялата разяснителна кампания   са причина за общественото  напрежение и недоволство. Това заяви омбудсманът на Република България Гиньо Ганев.

Според омбудсмана закъснялата разяснителна кампания е довела до недобра информираност сред обществото и гражданите, чиито земи попадат в екологичната мрежа. Гиньо Ганев обясни, че липсва обществено обсъждане и реално участие на обществеността при определянето на защитените територии по "Натура 2000".

В Закона за биологичното разнообразие е записано, че решението на министъра на околната среда и водите за обявяване на дадена зона за защитена, не подлежи на обжалване. Така се накърняват конституционните права на гражданите и те не могат да обжалват административен акт, който сериозно засяга интересите им.

В препоръките на институцията на омбудсмана на България се казва, че МОСВ и Министерство на земеделието и горите трябва да проведат пълноценна разяснителна кампания за ползите и възможностите, които предоставя "Натура 2000", необходимо е да изключат от защитените зони населените места, допълнително да прецизират границите на защитените зони и да се даде възможност за обществено обсъждане на този значим въпрос.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.