1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прие се наредба за условията и реда за изплащане на експортни субсидии при износ на земеделски продукти

Прие се наредба за условията и реда за изплащане на експортни субсидии при износ на земеделски продукти

С Наредбата се въвежда принципът на пропорционално разпределение на количествата земеделски продукти, предмет на експортно субсидиране

 

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 42 от 24.10.2003 г. за условията и реда за изплащане на експортни субсидии при износ на земеделски продукти, прие Колегиумът на МЗГ. Очаква се Наредбата да бъде приета и от Министерство на финансите.

На базата на натрупания опит при администриране на системата на експортно субсидиране, с цел избягване на злоупотреби и повишаване на ефективността на националната схема за субсидиране с Наредбата се въвежда принципът на пропорционално разпределение на количествата земеделски продукти, предмет на експортно субсидиране. Допълнително се прецизират разпоредбите, които са свързани с действията на митническите органи. Целта е оптимизиране на движението на експортните лицензии и контрола на изнасяните продукти, получаващи експортни субсидии.

Износителите, които притежават експортна лицензия са длъжни преди земеделските продукти да напуснат митническата територия на страната да информират митническото учреждение, в района на което се подготвя товаренето на земеделските продукти най-малко 24 часа преди да започната товаренето за времето и мястото на товарните операции. Те  трябва да осигурят на митническите органи възможност да извършат физическа проверка и да идентифицират изнасяните земеделски продукти за мястото на товарене.

Митническите органи разрешават товаренето на земеделски продукти след приемане на митническа декларация за износ, извършват проверка за съответствие на количеството, естеството и характеристиката на декларираните земеделските продукти.

Целта на промените е подобряване функционирането на националната схема за експортно субсидиране на селскостопански стоки, както и постигане на по-пълно съответствие със системата на възстановявания при износ, прилагана в ЕС. Наредбата е съгласувана в съответствие с препоръките от Доклада на Партньорската проверка по въпросите на търговските механизми през 2004 г.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.