1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прие се Националната програма за рибарството и аквакултурите 2007–2013 година

Прие се Националната програма за рибарството и аквакултурите 2007–2013 година

 

В съответствие с Общата политика по рибарство на ЕС са дефинирани основните национални цели и приоритети за развитие на сектора:

-Оценка на състоянието на популациите на стопански значимите видове риби и други водни организми, с цел определяне на общия им допустим улов и квотиране.

-Устойчива експлоатация на рибните ресурси. Подпомагане изкуственото и естественото възпроизводство на водните екосистеми чрез зарибителни мероприятия и последващ мониторинг на обектите.

-Екологични и биологични проучвания за нуждите от опазване и управление на видове, съобщества и хабитати (местообитания).

-Поддържане и актуализиране на информационната система, обхващаща информация за сектор "Рибарство".

-Осигуряване сателитно оборудване на рибарски кораби към действащата сателитна система за наблюдение и контрол на риболовните кораби.

Планът за действие към програмата включва финансираните политики и дейности за развитие на сектора. Финансовите средства заложени в бюджета на ИАРА, предвидени за разходване по прилагането на НПРА за първия тригодишен период по години са: 2008 г. – 2 075 000 лв., за 2009 г. – 2 055 000 лв., за 2010 г. – 2 055 000 лв. Планът включва и политики, които са свързани с приоритетите на Оперативна програма "Рибарство и аквакултури". Приемането на НПРА и нейното изпълнение ще осигури по-ефективно управление на наличните запаси от рибни ресурси и устойчивото развитие на сектора
.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.