1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приеха меморандум за пенсионната система

Приеха меморандум за пенсионната система

През 2015 г. ще бъде въведен принципът на свободен избор на осигурените лица

На среща между представители на властта, работодателите и синдикатите, свикана по настояване на министър-председателя Бойко Борисов, се подписа меморандум за разбирателство в пенсионната система, информира Агенция Фокус. Той бе прочетен от президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.  От него се разбира, че през следващата година няма да се увеличава възрастта за пенсиониране, а до 31 март следващата година, трябва да бъде постигнато дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система. За всички категории осигурени лица ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране. В меморандума е посочено още, че ще се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, ще бъдат приети и други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания. През 2015 г. ще бъде въведен принципът на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране – чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

Считано от 2015 г. за всички категории труд ще бъде въведен принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване.

Премиерът Борисов обясни, че не може цял живот човек да плаща малки вноски за пенсия, а след това, когато стане пенсионер да желае висока. По думите му демокрацията е възможността всеки сам да може да избере това, което счита за себе си като най-правилно. Темата за национално съгласие и консенсус беше употребявана често по време на пресконференцията. Борисов посочи, че синдикатите са мостът между всички участници в нея.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че приема това споразумение, за да се вземат в следващите три месеца трайни решения. Той посочи обаче, че пенсионната система във вида, в който се намира в момента обрича на мизерия бъдещите пенсионери. По думите му е необходима сериозна реформа, която да бъде поносима за хората, да дава предвидимост и стабилност.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че целта е да се намери дългосрочно решение в пенсионната система след март 2015 г. По този начин политиците няма да могат повече да използват темата за пенсионирането в своите предизборни кампании. Според него е възможно за в бъдеще увеличение на вноските за пенсия, възрастта и стажът за пенсиониране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.