1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приеха на първо четене законопроекта за ползването на земеделски земи

Приеха на първо четене законопроекта за ползването на земеделски земи

Проф. Иван Станков: Благодарение на него реалните животновъди ще могат да осигурят прехраната на животните си

Законопроекта за собствеността и ползването на земеделски земи е приет на първо четене. С приемането му ще се осигурят площи за изхранване на животните точно по норматив. Това каза народният представител проф. Иван Станков по време на брифинг в Народното събрание (НС), предаде Фокус.

„До този момент 60% от мерите, ливадите и пасищата се ползваха от хора, които не отглеждат животни. Приемането на проектозакона на първо четене е нещо положително. Благодарение на него реалните животновъди ще могат да осигурят прехраната на животните си“, посочи проф. Станков.

Предимство на закона е и факта, че се извършва окрупняване и се изграждат масиви, научаваме още от него. Като основен проблем в земеделието той посочи-  земята, която е дадена за ползване на животновъдите понякога не е в едно и също селище, а е разпокъсана на много места.

„С приемането на този законопроект се решава и друг проблем – за внасяне на елемент на одитната култура на пасищно отглеждане на животните, изграждане на парцели, като при това парцелирано отглеждане на животните, тези парцели, които са употребявани, могат да се възстановяват и по този начин да увеличават своята продуктивност“, обясни проф. Станков.

„Стопаните, които ползват земеделски площи, в пасищното животновъдство ще могат да се включат в директните плащания през следващата година, тъй като срокът ще се удължи с три месеца, с приемането на този законопроект“, допълни още той.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.