1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приеха с 21 гласа „ЗА” законопроекта за изменение на ЗВМД

Приеха с 21 гласа „ЗА” законопроекта за изменение на ЗВМД

От ГЕРБ предлагат диференцирани санкции за домашните кучета

На днешното заседание на Комисията по земеделие и храни разгледаха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност № 954-01-44, внесен от Десислава Атанасова и гр.н.п. на 20 юни 2019 г.

Вносители на предложенията за завишаване на санкциите са Десислава Атанасова и Александър Иванов.

Според депутата от ГЕРБ измененията се налагат заради зачестилите в последно време инциденти с домашни кучета. Според Атанасова санкциите от 100 лв. за куче без намордник, които в момента са в Закона, са необосновано малки. Те предлагат диференцирани санкции според килограмите на кучето. Те са предложили забраната за извеждане на кучета без повод да не засяга някои определени случаи. Когато кучетата се пускат в обозначени за това територии в урбанизирани места - т. е. специални алеи, където домашните любимци могат да бъдат разхождани. Атанасова разказа, че има и още предложения, които ще постъпят между първо и второ четене - за санкция за стопани, които пуснат или изоставят свободно новородени кученца от некастрирано женско животно. Идеята на санкциите е те да бъдат превантивни, за да няма повече инциденти.

Заместник-председателят на Комисията Светла Бъчварова от БСП апелира за консенсус, работещи механизми за контрол и ефективни санкции.

На заседанието присъства и заместник-земеделският министър Янко Иванов, както и представители на НПО-та в защита на животните.

Явор Гечев от „Четири лапи" коментира, че евентуалното вдигане на санкциите няма да даде резултат. По думите му разписаните санкции в момента са адекватни. Трябва да се наблегне на контрол от страна на общините. Според него трябва да набляга в това да се повиши процентa на идентифицирани и регистрирани домашни кучета - поне 80%. Както и пълен контрол върху развъждането и търговията с кучета. Законът трябва да обхване и пастирските кучета, където преди години е имало инциденти с пострадали туристи и берачи на плодове и гъби. Според Гечев най-големият проблем е проблем с безконтролното търгуване с кучета.

Дебатът по законопроекта ще продължи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.