1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приета е Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните

Приета е Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните

Въвеждат се разпоредбите на девет европейски регламента и една директива

Правителството прие наредба, с която се определят изискванията за етикетирането, предоставянето и рекламирането на храните с цел гарантиране на правото на потребителите на информация. С нея се въвеждат разпоредбите на девет европейски регламента и една директива. Те указват реда, по който се маркира използването на генерични обозначения, страната или мястото на произход на прясно охладено или замразено месо, съдържанието на оцветители, ГМО, глутен и др.

Правителството одобри и допълнение в Наредбата за изискванията към соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека, отново свързано с въвеждане на европейско законодателство. Посочват се разрешените обработки и вещества при производството на сокове от плодове и нектари от плодове.

Предвид развитието на технологиите в тази област, вече са на разположение нови вещества за избистряне на соковете – растителни протеини, извлечени от пшеница, грах или картофи, които могат да бъдат алтернатива на разрешения към момента желатин, извлечен от продукти от животински произход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.