1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи двуседмичната мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси у нас

Приключи двуседмичната мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси у нас

 

Мисията имаше за цел да провери готовността на България за контрола на свободно движение на стоки, храни и суровини от животински произход. Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев.

В продължение на две седмици са били инспектирани граничните инспекционни пунктове /ГИВП/ - Капитан Андреево, Калотина, летище София и пристанищата – Варна и Бургас. Обект на контрола са били както ресурсното обезпечаване на свободното движение на стоки, така и готовността на НВМС по процедурите за контрол.

На заключителната среща с генералния директор доц. Жеко Байчев, представителите на мисията отчетоха, че България има всички гаранции за надеждност върху контрола по движението на стоки, както между страните членки, така и от трети страни.

Отчетено беше, че при евентуално движение на суровини и храни от животински произход от трети страни, неотговарящи на изискванията на ЕС, в България няма одобрени складове за тях с цел реекспорт за трети страни. Това е така, защото няма собственици на складове, които да са изявили желание за такава дейност. Затова НВМС трябва да разработи процедура в случай, че има желаещи за такова движение на стоки и предварително да се подсигури складова база, която да бъде одобрена от българските ветеринарни власти, обясни доц. Байчев.

Комисията оцени положително предоставения от НВМС наръчник за целия граничен контрол и препоръча отделни детайли от него да бъдат обособени като инструкции с цел присъствието им във всеки ГИВП и ползването от контролния орган. До приключването на мисията голяма част от тези инструкции са били представени на евроекспертите, каза още доц. Байчев.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.