1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи първата от поредицата мисии на Службата по храните и ветеринарните въпроси

Приключи първата от поредицата мисии на Службата по храните и ветеринарните въпроси

 

Първата от поредицата мисии на Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Генерална Дирекция "Защита и здравеопазване на потребителите" към ЕК приключи днес, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба. Проверката се проведе през последната седмица, като обхващаше изпълнението на ангажиментите по договора на България за присъединяване към ЕС в частта хуманно отношение към животните.

Експертната проверка беше относно спазването на изискванията за хуманно отглеждане на кокошки носачки, маркировката на стоковите яйца и транспортирането на животни на дълги разстояния.

На заключителната среща експертите на ЕК се обединиха около становището, че България осъществява дейностите по Програмата за хуманно отношение към животни и птици.

 Същевременно успоредно с отчетения напредък, бяха маркирани и някои  забележки, като основно те са по отношение технологията на отглеждане на кокошки носачки и са свързани с това, че все още бизнесът трябва да предприеме по-значителни мерки за привеждане в съответствие технологията за отглеждане на стоковите кокошки носачки с изискванията на европейското законодателство. Констатира се, че е малък процентът на природосъобразния начин на отглеждане на този вид птици. В посетените два региона на страната бяха установени и известни различия в прилагането на изискванията, респективно и направените бележки са от различен характер. Докато в регион Пловдив забележките към бизнеса и към официалния ветеринарен контрол са несъществени, то в Софийска област се установи значителна пренаселеност при технологията на отглеждането на птиците, стигаща до 15%, както и наличие на неотговарящи на изискванията клетки.

На заключителната среща НВМС от своя страна представи стратегия за по-нататъшно изпълнение на ангажиментите, като три са основните направления в нея. Намаляването до минимум страданията на птиците по време на клане, продължава да е водеща цел, като се констатира, че на база на проведени обучения от експерти на ЕС страната се справя в общи линии с тези изисквания. Перманентен контрол по отношение спазване на изискванията за хуманно транспортиране на животни на дълги разстояния, е втората главна цел на стратегията. Набелязани са и мерки за отстраняване на несъответствията в технологията на отглеждане на кокошки носачки, която цел обаче може да бъде решена преди всичко със значителен финансов ресурс от страна на бизнеса, който би трябвало да заяви своята воля и готовност до края на тази година и началото на следващата да приведе фермите с кокошки-носачки в пълно съответствие с изискванията на ЕС, което би било залог за още по-добро представяне при следващи проверки, както и гарант за по-добро европейско качество на продукцията, предлагана на пазара, подчертават от НВМС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.