1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи последната мисия на Главна Дирекция “САНКО” на ЕК

Приключи последната мисия на Главна Дирекция “САНКО” на ЕК

 

Приключи последната мисия на Главна Дирекция "САНКО" на ЕК по преструктуриране на предприятия в България и здравеопазване на животните, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба. Мисията представи предварителната си оценка за готовността на България като страна-член на ЕС от 1 януари 2007 г. в тези две направления.

Значителен напредък е отбелязан в хармонизиране на българското законодателство с европейското в областта на преструктуриране на предприятията, които произвеждат храни от животински произход. Положителна е оценката за намаляването на тези предприятията, като в това направление са отправени няколко забележки по отношение на: сграден фонд, оборудване, хигиенизиране на обектите и пресичане пътя на суровини и хранителни продукти, както и въвеждане на системата за анализ на опасните и критичните контролни точки /HACCP/.

България не допуска разпространението на включените в лист А заразни заболявания по животни и птици /особено опасните заразни болести/, отбеляза мисията. Положително са приети и разписаните планове от НВМС за борба с тези заболявания.

В рамките на две седмици мисията инспектира 23 предприятия, произвеждащи храни от животински произход, в областите: София, Перник, Благоевград, Пловдив, Хасково, Кърджали, Шумен, Варна, Добрич, Враца и Монтана.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.