1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи премането на заявления без санкции по Кампанията за директни плащания 2010

Приключи премането на заявления без санкции по Кампанията за директни плащания 2010

Над 3 300 заявления са подали фермерите от Добричка област

Над 3 300 заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания 2010 са постъпили от Добричка област, съобщи ръководителят на областна дирекция „Земеделие" Стилиян Митев информира dariknews.bg. Подадените заявления са за подпомагане на над 3 млн. и 400 хил. декара площ. На 15 май изтече срокът, в който земеделските производители можеха да подават заявления за подпомагане по Кампанията без санкции. Крайният срок за кандидатстване е 9 юни, като за всеки просрочен ден при подаване на заявленията от 15 май до тази дата, субсидията се намалява с 1% санкция. Ако междувременно е настъпила промяна в обработваемите площи, земеделските производители могат да нанесат корекции в общинските служби по земеделие до 30 май без санкции. До седмица ще бъдат обявени търгове за над 40 хил. декара земи от държавния поземлен фонд в област Добрич, съобщи още Стилян Митев. Земите ще се отдават под аренда за 10 години. „Постарахме се да изместим търговете така, че земите да могат да се наемат преди началото на новата стопанска година", подчерта Митев.  

Повече от 1150 заявления за подпомагане на земеделски производители са обработени в Ловешка област, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие" Преслав Георгиев.  Към момента над 114 000 земеделски производители в страната са подали документите си общо по всички схеми за подпомагане по Кампания 2010, информират от пресцентъра на областната управа в Ловеч. Освен за единно плащане на площ, в рамките на тазгодишната кампания, стопаните могат да кандидатстват и по 6 схеми за национални доплащания - за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони. От тази година за първи път заявленията се подават само чрез Интегрираната система за администрация и контрол /ИСАК/ на Разплащателната агенция, където с помощта на служителите от Общинските земеделски служби стопаните могат директно да очертават своите площи. Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция, припомня още, че на всички стопани, кандидатствали за директни плащания, се предоставя възможност да получат декларираните от тях данни за блока на земеделското стопанство и обработваните от тях площи в цифров вид. Кандидатите могат да получат данни от всички предходни кампании по директните плащания - 2007, 2008 и 2009 г. Информацията за 2010 година ще бъде достъпна след края на кампанията по прием на заявления за подпомагане, която приключва на 9 юни. Данните за площите ще се предоставят в стандартен формат за географски данни, който може да бъде използван в почти всички приложения на ГИС (географски информационни системи).

Деветдесет и осем процента от регистрираните земеделски стопани в област Кърджали са подали заявления за национални доплащания за площ, отчитат от областната служба "Земеделие". 11 304 от общо 11 530 земеделски стопани са подали заявления в областната земеделска служба. За първи път през тази година документи подават и тютюнопроизводителите, тъй като за тазгодишната реколта не са предвидени средства за премии. Подалите заявления тютюнджии на този етап са 7 хиляди, а общия брой за областта е 14 хиляди. От областната земеделска служба очакват около 60 процента от тях да успеят да се вместят в срока до 15 май. Останалите 40 на сто изпитвали затруднения при плащането на данъци и осигуровки, което пък било задължително условие за подаване на заявления за национални доплащания. Имало дори тютюнопроизводители, които се притеснявали дали ако си платят данъците и осигуровките, парите им ще бъдат компенсирани от сумата за националните доплащания за площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.