1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи проектът по хармонизация на Общата селскостопанска политика

Приключи проектът по хармонизация на Общата селскостопанска политика

Проектът е на стойност 1 000 000 евро

 

Приключи 2-годишният проект за сътрудничество "Хармонизация и прилагане на законодателството – механизми на Общата селскостопанска политика (ОСП), Общата рибарска политика (ОРП)". Проектът имаше за цел да подпомогне България в усилията й за присъединяване към Европейския съюз в областта на хармонизирането на българското законодателство с това на ЕС и изграждането на необходимите административни структури за прилагане на механизмите на ОСП и ОРП,  съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието.

Договорът за помощта беше сключен с Федералното министерство за защита на потребителя в Бон, изпълнител е Селскостопанската камара в Долна Саксония, подизпълнител – Министерство на земеделието и рибарството във Франция . Проектът е на стойност 1 000 000 евро.

Работният план включваше 5 компонента:

-ИСАК (Интегрирана система за администрация и контрол);

-Рамково законодателство;

-Обща организация на пазара по отделни сектори;

-Търговски механизми за селскостопански продукти и политика за контрол на качеството:

-Проведени бяха семинари, работни срещи и учебни посещения в Германия, Франция и Словакия.

Общата продължителност на дейностите по изпълнение на проекта беше 400 работни дни.

В този период експерти от съответните държави споделиха опита си в прилагането на законодателството и въвеждането на общите пазарни механизми в различни сектори на селското стопанство с българските си колеги. Чрез реализацията на проекта се постигна не само чувствително повишение на квалификацията на българските експерти, но също така бяха установени и множество контакти между тях и колегите им от страните, включени в изпълнението на проекта, което е една предпоставка за ползотворно и дълготрайно сътрудничество за в бъдеще.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.