1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи проверката на европейската мисия на предприятия от секторите месо и мляко

Приключи проверката на европейската мисия на предприятия от секторите месо и мляко

Предстои тяхното одобрение от Брюксел

 

30 български предприятия ще бъдат предложени за одобрение за износ на 6 февруари 2007 г., вторник на Постоянния ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните в Брюксел. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференция в МЗГ.  

Мисията на Службата по храните и ветеринарните въпроси, която приключи днес е проверила 20 предприятия в секторите месо и мляко. 17 от тях са одобрени от мисията, 2 временно са спрени до другата мисия и 1 е затворено. Други 13 предприятия, въпреки че са били предложени за проверка от НВМС, а мисията не ги е проверила, остават в списъка за износ за страните- членки на ЕС, стана ясно днес.

МЗГ ще предложи промяна в механизма за оценка на предприятията, съобщи министър Кабил. По време на среща между министър Кабил и евроекспертите е взето решение да бъде одобрен списък от български ветеринарни експерти, които да станат постоянно звено, работещо с всички предприятия. България ще поиска още една мисия, която да инспектира предприятията в началото на месец март, каза още министър Кабил. Той посочи, че е взето решение да бъде проведена техническа среща между България и ЕК, на която да се проведе цялостно юридическо обсъждане на регламентите за млекопреработвателните предприятия, които работят с две линии.

Основните забележки на мисията на ЕС към българските предприятия са - недостатъчна ефективна обратна проследяемост при производството на храни, пресичане на технологичните потоци и риск от кръстосано замърсяване, наличие на неотговарящи на изискванията на ЕС суровини, използвани при производство на храни предназначени за търговия с ЕС, пропуски при маркировката на храните и неясно физическо разделяне на технологичните линии за производство на отговарящи и неотговарящи млечни продукти.

Българските предприятия имат една година преходен период, през която могат да се подготвят и да кандидатстват за одобрение за износ за страните–членки на ЕС, подчерта министър Кабил и призова българския бизнес за толерантност и партньорство. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.