1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Турция

Приключи работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Турция

Снимка:

Министър Найденов поиска съдействие от Голямата истанбулска община за включване на български неправителствени браншови организации в панаири и екоекспозиции

Със среща с ръководството на българското църковно настоятелство и с представители на българската общност в Истанбул в залите на Екзархията днес приключи работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Турция. Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лязе приветства двамата български министри.

В рамките на визитата двамата български министри се срещнаха с първия заместник-кмет на Голямата истанбулска община Ахмед Селямед. На разговора присъства и Нуман Гюзей, председател на общинската комисия по култура.Постигната бе договореност за засилване на многостранното сътрудничество между двете страни. Министър Вежди Рашидов изтъкна големите възможности за културен обмен между двете държави.

Първият заместник-кмет на Истанбул Ахмед Селямед отправи чрез министър Рашидов официална покана български театрални и фолклорни състави и отделни наши изпълнители да се включат до края на годината в проявите от Програмата „Истанбул – Европейска столица на културата 2010”.

Министър Мирослав Найденов поиска съдействие от Голямата истанбулска община за включване на български неправителствени браншови организации в панаири и екоекспозиции, за да може българските хранителни продукти, които са и европейски, да бъдат достойно представени на турския пазар.

В рамките на визитата двамата български министри приеха поканата на председателя на Балканската федерация на румелийските турци Сюхейл Чобаноглу за среща с ръководството на организацията и на български изселнически дружества. По време на разговора с изселниците министър Вежди Рашидов изтъкна, че политиката на българското правителство за етническа толерантност е твърде ясна и открита, като напомни, че тя е била изразена лично от премиера Бойко Борисов пред турския му колега Реджеб Таип Ердоган по време на посещението на българския министър-председател в Анкара в началото на тази година. „България и Турция нямат нужда от посредник помежду си”, подчерта Вежди Рашидов, визирайки политиката на безрезултатност и неизпълнени обещания на ДПС. Като успех в период на криза министър Рашидов определи подписването преди няколко дни на споразумението за проекта „Горна Арда”. Изграждането на каскадата ще осигури хиляди работни места в Родопите.

Срещите на Вежди Рашидов и Мирослав Найденов с изселническите организации и с българската общност в Истанбул са част от подготовката на втора визита на българския премиер Бойко Борисов в Турция, която трябва да  се осъществи до края на тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.