1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи съвместният българо-немски туининг проект за контрол върху болестта "луда крава"

Приключи съвместният българо-немски туининг проект за контрол върху болестта "луда крава"

В България досега не е установяван случай на "луда крава" при животни

 

Приключването на съвместния българо-немски туининг проект за контрол върху болестта "луда крава", обявиха в Министерството на земеделието и горите д-р Йоханес Фидлер, съветник по предприсъединяването към Националната ветеринарномедицинска служба, Кристоф Щок, втори секретар на делегацията на ЕК и шефът на НВМС д-р Жеко Байчев, съобщи пресцентърът на МЗГ.

В България досега не е установяван случай на "луда крава" при животни. От изследваните 19 324 говеда и 3 851 овце/кози в периода 1 октомври 2002 – 28 февруари 2005 г., пробите са с отрицателен резултат, отчетоха експертите. Като бъдеща страна-членка на ЕС и участник в Общия пазар, България трябва да провежда необходимите мероприятия в съответствие с изискванията на европейското законодателство и осигуряване високо ниво на защита на потребителите.

Надеждната диагноза на болестта "луда крава" при преживните животни и успешното сътрудничество между българските и немските ветеринарни специалисти са основните акценти в проекта. 18 български ветеринарни лекари в продължение на 150 дни бяха на обучения в Германия, за да се запознаят с опита й при разпознаването и борбата с болестта. Около 150 специалисти от централната администрация и 28-те регионални ветеринарните служби участваха в 4 семинара в България. Бяха проведени и специални едноседмични тренинг-курсове за 20 лабораторни експерта.

2,5 милиона евро бяха осигурени на страната ни в рамките на ФАР-Туининг програмата за лабораторно-технически дейности за надеждна диагностика на болестта "луда крава" при преживните животни в София и в двете регионални лаборатории в Стара Загора и Велико Търново, както и за горепосочените тренинги на специалисти, които да работят в тези лаборатории./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.