1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключва работата по проект ФАМАД

Приключва работата по проект ФАМАД

Очаква се през април българо-германското сътрудничество да бъде продължено

 

През октомври 2006 г. приключва работата по проект "Насърчаване на овощарството и лозарството в България и на земеделието в планински регион Ловеч" (ФАМАД), който стартира през 1999 г. и през тази година ще е в своята заключителна трета фаза. Веднъж вече той бе удължен, заради показаните резултати и сега се очаква през април на последните българо-германски преговори за техническо сътрудничество отново да бъде разрешено продължение.

Важна задача на проекта в областта на българското овощарство и лозарство за периода до октомври 2006 г. е разширяване на производството на предбазов, базов и сертифициран посадъчен материал, както и популяризирането на модерни методи на производство.

За укрепване на конкурентноспособността на пазарноориентираната земеделска продукция се предлагат мерки за подпомагане на изграждането на групи производители.

Предвижда се също анализиране и документиране на опита от пилотните начинания по проекта, както и конкретни стъпки за пренасяне на тази опит и в други региони на страната, например в Родопите.

За осигуряване на устойчивост при реализиране на начинанията по проекта са планирани засилен тренинг и обучение на земеделските производители по мениджмънт на производството и пазарната реализация, както и подкрепа за пазарно ориентирани методи на производство.

От особено важно значение са дейностите за насърчаване на качествената продукция, безопасността на храните и повишаване на конкурентноспособността на земеделските стопанства.

Основен момент на работата през заключителната 3-та фаза на проекта е засилената подготовка на целевите групи, на предоставящите услуги институции, както и на институциите на общинско ниво във всички компоненти на проекта за използване на специфичните инструменти за подпомагане и свързаните с тях изисквания в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) с оглед на предстоящото присъединяване към ЕС. Предстоят областни семинари по теми, свързани с общата организация на пазара в сектор мляко, месо, зърнени култури за изграждане на квотната система за краве мляко, семинари за нуждата от създаване на организации на производителите в сектор плодове и зеленчуци. Ще има 2 курса за експерти и над 30 семинара по общини. Предвижда се и обучение на служители от общинските администрации по това как да приемат и помагат за разработката на проекти по европрограмите в областта на селското стопанство./bgsever.info

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.