1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приоритетите на Чехия в агросектора

Приоритетите на Чехия в агросектора

Дневният ред на председателството може да бъде разделен на пет области

Въздействието на войната в Украйна върху продоволствената сигурност в контекста на ситуацията на стоковите пазари е основният приоритет на Чехия в аграрния сектор. На 1 юли страната пое за 6 месеца председателството на Съвета на Европейския съюз.
 
Прага ще се стреми към по-нататъшно повишаване на устойчивостта в селското стопанство, особено в областта на животновъдството, рибарство, хранителни системи, управление на горите, селскостопански и хранителни доставки и опазване на биоразнообразието.
 
Дневният ред на председателството може да бъде разделен на пет области: правила за устойчиво земеделие и производство на храни, обща политика в областта на рибарството и риболовни квоти, защита на природата и почвата, ветеринарни въпроси и търговски въпроси.
  
Чехия ще наблегне на постепенния преход към климатично неутрална и устойчива икономика с минимални отрицателни въздействия върху околната среда, като същевременно поддържа конкурентоспособността на европейското селско и горско стопанство, хранителната промишленост, и рибарството.
 
Като част от опазването на околната среда, Прага ще подкрепи стъпки, водещи до устойчиво земеделие и производство на храни в ЕС и в света, както и специфични процедури за производство на достатъчно количество качествена и безопасна храна. Един от ключовите елементи за постигането на тези цели ще бъде обсъждането на проекта на Наредба за устойчиво използване на пестициди.
 
Чешкото европредседателство ще наблюдава и, където е уместно, ще обсъжда напредъка в изпълнението на новата стратегия за горите, за да балансира социалните, екологичните и икономическите аспекти на устойчивото управление на горите и зачитането на принципите на субсидиарност и пропорционалност.
 
Като част от развитието на селските райони и овластяването на производителите в хранителната верига, Чехия иска да постигне общ подход към преразглеждането на правилата за географските означения за селскостопански продукти. В областта на здравето на животните ще се обърне внимание на превенцията на опасни болести, начините за минимизиране на риска от разпространението им, обмена на информация между държавите членки и общ подход на ЕС към трети страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.