1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Природозащитници отново ще протестират пред МС заради „Натура 2000”

Природозащитници отново ще протестират пред МС заради „Натура 2000”

Протестът ще премине под мотото "В нашата държава - всичко наопаки"

 

Еколози ще излязат на протест пред Министерския съвет на 22 ноември, когато се очаква правителството да приеме окончателния обхват на европейската екомрежа "Натура 2000".

Протестът ще премине под мотото "В нашата държава - всичко наопаки" и приророзащитниците ще бъдат символично облечени наобратно - жените като мъже, мъжете като жени.

Точно година по-рано на 21 ноември и 22 декември се състояха първите два митинга за екомрежата. Оттогава държавата ни е дала няколко основания за започване на наказателна процедура: забавяне предаването на списъка със зоните, абсолютна липса на превантивна защита преди окончателното им обявяване и непълен обхват на мрежата, смятат организаторите на протеста.

За да се изпълнят зададените от евродирективите условия и да се избегнат наказания за България е необходимо в списъка на приетите зони да фигурират някои отложени през февруари от МС зони като например Рила-буфер по Директивата за видове и местообитания; Калиакра и Емине по Директива за птиците в пълната си част; както и отпадане на условието на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов да не се включват териториите "с приет общ и/или подробен устройствен план (ОУП, ПУП) към датата на обявяване на зоната" и концесионните площи, което практически елиминира всички зони по морето.

Еколозите припомнят, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обеща да предостави на гласуване от Кабинета всичко, одобрено от екипа учени от БАН. Това обхваща и зоната Рила-буфер, в която наскоро започнаха незаконни строителни действия, за които МОСВ наложи глоба на община Сапарева баня.

Резултат от това обаче няма, смятат природозащитниците. Акцията е подкрепена от коалицията от граждански и неправителствени организации "За да остане природа в България" и организирана от гражданските групи "Граждани за Рила" и "За Натура 2000", като последната провежда всеки четвъртък на това място акции в подкрепа на пълния обхват на мрежата от март месец досега.

При неудовлетворително решение на МС -неприемане на Рила-буфер, недостатъчен обхват на зоните или приемане на условието за отпадане на земи с "приет ОУП и/или ПУП към датата на обявяване на зоната и концесионни площи" природозащитниците ще уведомят официално Европейската комисия за неспазване на критериите и условията на екомрежата.

Те ще поискат изпълняване на предвидените за подобни случаи санкции - започване на наказателна процедура и спиране на всички еврофондове за общините с попадащи проблемни зони.

 

AGRO.BG

  

     

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.