1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Природозащитници се оплакват от правителството в ЕК

Природозащитници се оплакват от правителството в ЕК

 

Български природозащитни организации, подкрепени от Световния фонд за дивата природа възнамеряват  да внесат официално оплакване срещу българското правителство в Европейската комисия. Поводът е забавянето на списъците с предлаганите райони, които да попаднат под защитата на екологичната мрежа "Натура 2000".

В декларация на Световния фонд за дивата природа се казва, че внесения официален списък в Европейската комисия от българската правителство включва райони, покриващи едва 13% от територията на страната.

Природозащитниците отбелязват, че първоначалното предложение е било 28.6 на сто да бъдат районите включени в "Натура 2000". Списъкът не включва например цялото Черноморско крайбрежие, както и доста планински райони край ски курорти. Това са зони, които са на прицел от инвеститори. Изявлението е на Катерина Раковска, координатор по защитените територии и "Натура 2000".

По този начин се оставя основата за бъдещи изключвания на защитени райони и се оставя вратата отворена за инвестиции и строителни компании.

Природозащитниците призовават Европейската комисия да вземе незабавни законови мерки срещу действията на правителството на България.

                              

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.