1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пристига министърът на околната среда на Дания

Пристига министърът на околната среда на Дания

До момента са разработени 75 съвместни проекта по програмата DANCEE

 

По покана на министъра на околната среда Джевдет Чакъров на официално посещение у нас днес следобед пристига министърът на околната среда на Дания г-жа Кони Хедегаард. Официалните разговори между двамата министри и делегациите ще бъдат във Варна утре.

В рамките на срещата ще се дискутират българо-датското сътрудничество в областта на околната среда, напредъкът на България в изпълнение на поетите към Европейския съюз ангажименти по глава "Околна среда" и реализацията на проекти с датско финансиране са сред основните теми, които ще се дискутират на срещата.

По Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Дания за сътрудничество по Протокола от Киото към момента от страна на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е одобрен проект "Редуциране на азотни оксиди". Между българско предприятие и Датската агенция по околна среда е подписано Споразумение за покупко-продажба на единици редуцирани емисии. Получените средства от тази продажба ще бъдат реинвестирани в екологични проекти.

В рамките на програмата Датско сътрудничество за околна среда в Централна и Източна Европа /DANCEE/, управлявана от Датската агенция по околна среда /DEPA/, Дания е един от най-големите донори на България в областта на околната среда през последните 10 години. До момента са разработени 75 съвместни проекта по програмата DANCEE в областта на въздуха, водите, отпадъците, сближаването на българското с европейското законодателство, опазването на природата. Те са на обща стойност близо 43 млн. евро, от които 24 млн. евро са безвъзмездна помощ.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.