1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проблемът с предпазните клаузи не трябва да се демонизира, заяви Нихат Кабил

Проблемът с предпазните клаузи не трябва да се демонизира, заяви Нихат Кабил

 

"В предстоящия доклад на ЕК за напредъка на България очаквам и се надявам, че ще бъде дадена една обективна и висока оценка на това, което бе направено в земеделския сектор от миналия доклад досега. В миналия доклад имахме 9 червени зони, в новия доклад сме се концентрирали да няма нито една червена зона, това са и нашите очаквания", заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил за БНТ. Той посочи, че през това време е започнало изграждането на разплащателна агенция, заснемането на територията на цялата страна – изготвяне на фотокарта, идентификация на земеделските парцели, започнато е и строителството на граничните ветеринарни пунктове, които трябва да имаме при присъединяването си в ЕС. "Проблемът с предпазните клаузи не трябва да се демонизира и истеризира. Очаквам окончателната оценка за подготовката на българския аграрен сектор за прилагане на общата селскостопанска политика на ЕС да получим с ноемврийския доклад", посочи Кабил.
Той подчерта, че има райони в България, в които тютюнът няма алтернатива като култура, поради много причини – най-вече климатични, почвени и поради особеността на релефа. "Там няма да можем да излезем от отглеждането на тютюна, но навсякъде, където е възможно да се извърши конверсия на културите би следвало да се направи", добави министърът на земеделието.
"Земеделието вече е един много сериозен бизнес. Този сектор изнася всяка година преработена и непреработена продукция за над 1.1 млрд. долара, при обратен внос от около 800 млн. Аграрният отрасъл вече е нетен вносител на средства в платежния баланс на нашата страна. Идва време обаче следващата вълна от реформи, генерални реформи в нашето земеделие, в смисъл на адаптацията на земеделието към прилагането на общата селскостопанска политика на ЕС", подчерта Кабил./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.