1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проблемът с птичия грип през 2007 г. стои по-благоприятно

Проблемът с птичия грип през 2007 г. стои по-благоприятно

 

 

Според дректорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев със застудяването на времето се очаква да започне прелетът на белочелата гъска, която е носител на вируса, причиняващ заболяването птичи грип. В България все още няма прелет на тази птица, а е имало години, когато въобще не се осъществява такъв прелет. "Нека да се надяваме, че няма да има съществено застудяване", каза Жеко Байчев.
Превантивно са затворени  пазарите за търговия с птици, но това няма да нанесе никаква стопанска вреда на страната ни. Има издадена заповед за затваряне на птиците в помещения по цялата северна граница и по Черноморието. Извършва се постоянен мониторинг на птицекомплексите в България, както и на съхранението на фуражите. "Създадена е организация, така че при всякакво съмнение, да се изследват умрели птици в лабораторията в София. И все пак през 2007 година въпросът за птичия грип стои малко по-благоприятно за Европа и България", смята Жеко Байчев.
Той поясни, че като страна-член на ЕС всички хранителни продукти се движат с общ ветеринарен документ. Няма ограничения, но Световната здравна организация (СЗО) е наложила на Унгария да не изнася птиче месо и птичи продукти в страните-членки на ЕС от региона, в който има заболяване, поясни Жеко Байчев.
В България, ако ситуацията го налага, веднага ще бъде сформиран Кризисен щаб.

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.