1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проблемите на ветеринарните лекари не са неразрешими

Проблемите на ветеринарните лекари не са неразрешими

Снимка:

Основен проблем пред ветеринарната медицина в момента е много ниското ниво на контрол по отношение на ветеринарните медикаменти

Пред гилдията на ветеринарните лекари в България не стоят неразрешими проблеми. Това заяви днес във Варна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, предаде радио „Фокус”-Варна. Министърът взе участие в заключителната сесия на 10-ия национален конгрес на Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни. Той заяви, че основен проблем пред ветеринарната медицина в момента е много ниското ниво на контрол по отношение на ветеринарните медикаменти, чието съхранение и предписване много трудно се контролира към момента. Мирослав Найденов посочи, че съсловието на ветеринарните лекари трябва да разбере, че има министър и те в най-скоро време ще усетят това. „Аз самият съм бил дълго време практикуващ ветеринарен лекар и знам, че неконтролираните ветеринарни медикаменти много лесно след приемането им от животните постъпват в месото и млякото и по този начин се застрашават живота и здравето на българските консуматори”, подчерта министър Мирослав Найденов. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да спре безразборното предлагане на ветеринарни медикаменти.

По отношение на прохождащата Агенция за безопасност на храните, министърът посочи, че е наложително законовото й обезпечаване. „В тази насока аз съм сигурен, че ние сме на прав път и ще направя всичко възможно за в бъдеще българските кашкавал и сирене наистина да бъдат произведени от мляко, а саламът и кремвиршите от месо, каза още Найденов. Убеден съм, че до средата на юли българските тютюнопроизводителите ще получат полагащите им се средства. По думите на Мирослав Найденов около 4-5 юли законът трябва да мине на второ четене и след обнародването му в Държавен вестник е въпрос на дни парите да постъпят по сметките на тютюнопроизводителите. „Разпоредил съм това на Фонд „Тютюн” и съм сигурен, че тютюнопроизводителите ще могат да изчакат още малко”, каза министърът. По неговите думи протестите на производителите на тютюн през последната седмица се дължат не само на политически, но и на икономически провокации. По отношение на стартиращата кампания по прибиране на зърното, Мирослав Найденов каза, че не може да има фиксирани цени на пшеницата и интервенция на пазара от страна на правителството в това отношение е невъзможно. Според него интервенция на пазара се прави само след като цените на тон паднат под 101 евро. Найденов уточни, че слуховете, че зърнопроизводителите се надядат на слаба реколта са провокация. „Аз разбирам, че при слаба реколта цените на пшеницата се повишават, но от столетия земеделците се молят за високи добиви”, каза още министър Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.