1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проблемният за ЕС ветеринарен закон мина на първо четене

Проблемният за ЕС ветеринарен закон мина на първо четене

Временни парламентарни еко- и агрокомисии ще движат еврохармонизацията

 

Крачка напред към Европейския съюз направи в четвъртък Народното събрание, приемайки единодушно на първо четене проектозакона за ветеринарно-медицинската дейност. Той бе посочен в предупредителното писмо на Евросъюза от юни като област от земеделието, в който изоставаме в присъединителния процес заради което може страната ни да бъде отложена с година от членството в ЕС.

Одобреният със 169 гласа "за" проектът въвъжда ветеринарномедицинските изисквания на ЕС при производство, съхранение, транспортиране, търговия в страната и обмен със страните от ЕС, както и внос от трети страни на животни, суровини и храни от животински произход.

Вече ветеринарна дейност ще имат право да практикува само лекари, членуващи в съсловна организация. Профилактиката и ликвидирането на заразните болести по животните се възлага на ветеринарни лекари, посочени от съсловната организация, чрез сключване на договор между тях и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

За разлика от досега действащия закон, отговорността за безопасността на суровини и храни от животински произход, както и фурожи ще се носи от производителите, а не от контролните органи на НВМС, пише в мотиви на вносителите, сред които е замеделският министър в оставка Нихат Кабил.

Отпада изискването за одобряване на експортната дейност на предприятията за добив, производство и преработка на суровини и храни от животински поизход и фуражи. Така всички предприятия, които отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания, ще могат да изнасят продукцията се на международния пазар.

В четвъртък бяха създадени и две нови временни парламентарни комисии - по околната среда и водите и по земеделието и горите. За председател на екокомисията бе избран БСП-депутата Георги Божинов. Колегата му Васил Калинов пък оглави агрокомисията./mediapool.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.