1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Продължава делото за източването на средства от САПАРД

Продължава делото за източването на средства от САПАРД

Използвани са множество документи с невярно съдържание и без правно основание са получени субсидиите

След няколкомесечно прекъсване в Софийския градски съд продължава делото срещу Марио Николов и още осем души, подсъдими за източването на близо 7,5 млн. евро от програмата САПАРД. Неочаквана съдебна ваканция получиха подсъдимите в процеса, след като един от тях им прехвърли кандидат депутатския си имунитет. В крайна сметка Иван Иванов беше изваден от листата на ЛИДЕР с "Новото време", но делото временно спря.

Според прокуратурата през 2002-2005 г. Иванов, Николов и съпругата му и още петима души, като организирана престъпна група за документни измами, са злоупотребили с парите от европейската програма САПАРД. Те са използвали множество документи с невярно съдържание и без правно основание са получили субсидиите.

Запорирани са общо 32 банкови сметки и са наложени възбрани върху общо 41 техни недвижими имоти в страната. Николов многократно се обяви за невинна жертва на българската отчетност пред Брюксел. От месец, заедно с президентския спонсор Людмил Стойков, Николов е герой на друг обвинителен акт – за прането на източените евросредства.

След като двамата влязоха в спецдоклада на ОЛАФ, говорещ за покровителствана от бившите управляващи престъпна група Стойков-Николов, сега те са на път да сътворят прецедент в наказателното ни право, ако се стигне до сезирането на Съда на европейските общности в Люксембург, какъвто анонс направиха от Софийския градски съд. Ако това стане, и процесът за пране на пари временно няма да се гледа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.