1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Продължава обсъждането на реформата в Общата селскостопанска политика

Продължава обсъждането на реформата в Общата селскостопанска политика

Областна дирекция "Земеделие и гори" в Плевен издаде специализирана брошура "България и Европейския съюз"

 

Още около две седмици ще продължат информационно-разяснителните семинари, организирани от Министерството на земеделието и горите във връзка с Общата селскостопанска политика (ОСП) и договореностите за присъединяването на България към Европейския съюз. Срещите имат за цел да предоставят подробна информация пред работещите в системата на аграрното министерство относно постигнатите договорености в преговорния процес по глава "Земеделие" и реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Ще припомним, че първият семинар от Националната информационно-разяснителна кампания беше проведен на 7 октомври в Бургас, а в Плевен - на 28 и 29 октомври. Срещите ще се провеждат до 14 декември в основните селскостопански райони в страната, като целта е обучение на представители на регионалните структури и служби на Министерството на земеделието и горите. Задачата е специалистите от структурните звена на министерството да бъдат запознати и обучени относно договореностите за присъединяване, изискванията към земеделските производители и преработватели, подготовката на стопанските субекти и неправителствените организации в аграрния сектор за бъдещото членство на България в ЕС. В работната програма на семинарите са включени информационно-обучителни модули и отговори на конкретни практически въпроси, свързани с Единния европейски пазар, с изискванията към българските земеделски производители, механизмите и процедурите на Общата селскостопанска политика и Общата политика в рибарството на ЕС. В рамките на работната програма се провеждат и дискусии по "горещи теми" за съответния регион и се формулират конкретни въпроси, чрез попълването на анкетни и дискусионни карти. Заключителната дискусионна среща в рамките на втория етап от информационно-разяснителната кампания ще се проведе в София на 14 декември.

Плевенска област продължава да е водеща в страната в тази кампания. Екипът на Областната дирекция "Земеделие и гори" има разработена програма, чрез която информацията за реформите в Общата селскостопанска политика на ЕС да стигне до всички земеделски производители от региона. Вече е факт поредната идея в тази посока - специализираната информационна брошура "България и Европейския съюз", чийто автор е Преслав Гайдарски, главен експерт в ОД "Земеделие и гори". В това специализирано издание са представени общите положения на ОСП - реформата от юни 2003 година, както и основните принципи за отделяне на плащането от производството и въвеждането на система за единно плащане на стопанство. В "България и Европейския съюз" са представени преговорите за присъединяване към ЕС и поетите договорености и задължения на България, както и основните сектори с най-общите им положения./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.