1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Продават земеделска земя само след съгласието на арендатора

Продават земеделска земя само след съгласието на арендатора

Само след негов отказ може да се търси купувач на свободния пазар

Текст от закона за собствеността и ползването на земеделските земи ограничава правата на собствениците, алармираха днес от браншовата организация Българска асоциация на собствениците на земеделски земи. Предлаганата разпоредба ограничава свободата на договаряне и ще доведе до изкривяване на пазара на земеделска земя, убедени са от асоциацията.

Текст в проектозакона предвижда задължение за собственика, ако иска да продаде земята си, първо да я предложи на арендатора, с който има договор за наем или аренда за повече от четири години. Само в случай че той откаже и то в писмен вид, може да се търси купувач на свободния пазар.
Собственикът е лишен от възможността за свободен избор на купувачи, с които да договаря покупко-продажбата, посочват от асоциацията.

Въпросният чл. 4а от закона е бил част от нормативната рамка преди няколко години. След това е бил отменен, а сега предстои отново да бъде върнат с измененията и допълненията на закона. По време на действието на този текст пазарът на земеделска земя се е свил с около 15%. Експертите от бранша очакват това да се случи и сега. Въвеждането на чл. 4а в новия закон ще блокира реформата в земеделието, категорични са от браншовата организация на собствениците на земеделски земи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.