1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектът за ВЕИ няма да бъде внесен за обсъждане без удобрението на инвеститорите

Проектът за ВЕИ няма да бъде внесен за обсъждане без удобрението на инвеститорите

До лятото на 2009 г. е променено предназначението на 11 500 дка плодородна земя

Ограничения за изключването на площи от държавния поземлен фонд и за промяна на предназначението им въвеждат подготвени от земеделското министерство промени в закона за опазването на земеделските земи. Проектът ще бъде внесен за обсъждане от правителството едва след като бъде обсъден с бизнеса, уточниха от ведомството предаде dnevnik.bg.

Инвеститорите в проекти за възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) изразиха остро недоволството си от предвидената забрана за изграждане или разширяване на ВЕИ централи върху земеделски земи от първа до четвърта категория, което на практика означава цялата обработваема площ, тъй като в пета и шеста категория са ливади и пасища.

Представители на  асоциациите на фотоволтаиците и производителите на екологична енергия обявиха мярката за дискриминационна, тъй като за други дейности такава рестрикция не се предвижда. "Не оспорваме желанието да министерството да пресече изключването на плодородна земя заради спекулативни цели, но вместо с административни мерки, това може да стане с икономически.

Всеки сериозен инвеститор е готов примерно да плати по-висока такса за изключването на земята или да внесе гаранция в полза на общината или държавата", коментира Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. Той добави, че ако министерството забрани изграждането на ВЕИ-паркове в земи до четвърта категория, единствената алтернатива ще останат ливадите и пасищата, голяма част от които попадат в защитените територии и зоните от екологичната мрежа НАТУРА.

Предлаганите от екипа на министър Мирослав Найденов промени са част от пакета мерки на правителството срещу досегашното масово отчуждаване на обработваеми земи и тяхното застрояване. Те предвиждат и увеличение в пъти на сегашните санкции за чиновници, които допускат изваждане на терени от поземления фонд без да са спазени всичките изисквани процедури.

Последните данни на земеделското министерство сочат, че до лятото на 2009 г. е променено предназначението на 11 500 дка плодородна земя и по документи върху нея предстои да се строят слънчеви или вятърни централи. Към края на 2009 г. са депозирани нови 500 заявки за още 7500 дка, които все още не са разглеждани.

Също по данни на агроминистерството при 50 млн. дка общо обработваема земеделска земя в страната пустеещите площи са между 8 и 10 млн. дка. "Немалка част от необработваните земи са в четвърта категория, затова ще настояваме тези текстове от проектозакона да отпаднат", каза Никола Газдов.

По думите му нито соларните паркове, нито ветрогенераторите пречат на обработването на земеделските земи. "Дори да се изградят фотоволтаици за 1800 мегавата енергия, те ще заемат едва 0.02% от обработваемата земя", посочи шефът на фотоволтаичната асоциация.

От двете бизнес организации подготвят мотивирани възражения срещу текстовете, за да защитят интересите на бизнеса. Те припомниха как в края на миналата година екоминистерството се е отказало от идеята си за мораториум върху ВЕИ в зоните на екологичната мрежа НАТУРА. Велизар Киряков изрази съмнение, че промените са провокирани от "енергийни лобита, които са против разпространението на "зелената енергия".

"Ще потърсим становището на всички представители на бизнеса, за да подготвим работещи текстове. За целта подготвяме обществено обсъждане на промените, което ще се проведе на 11 март в София", обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Той смята, че действащата нормативна уредба не дава достатъчни гаранции срещу необосновано застрояване на земеделските земи, затова в промените са заложени нови процедури за блокиране на спекулативното изключване на имоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.