1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проекти на стойност 980 млн. евро се изпълняват в момента у нас по ФАР, ИСПА и САПАРД

Проекти на стойност 980 млн. евро се изпълняват в момента у нас по ФАР, ИСПА и САПАРД

До три месеца ще е готова концепцията за гаранционните фондове, които ще подпомагат малки и средни предприятия

 

Проекти на стойност 980 млн. евро се изпълняват в момента в България по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД, съобщи директорът на Дирекция "Управление на средствата от Европейския съюз" към Министерството на финансите Боряна Пенчева.

Пенчева участва на конференция "Еврофондовете и финансирането на инфраструктурни проекти в България", която се провежда в столицата.

До края на 2009 г. трябва да бъдат усвоени още 1,2 млрд. евро. При усвояването на сумите ще нараства делът на тези проекти, които са свързани пряко с инфраструктурата. След присъединяването на България към ЕС от структурния и кохизионния фонд ще получим общо 5,9 млрд. евро.

Законодателството трябва да гарантира публичност и прозрачност при управлението на публичните средства и именно това налага предстоящите промени в Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите. Министерството на финансите ще продължи да контролира усвояването на средствата и съфинансирането на проектите.

Целта е България да стане страна с високо качество на живот, а не да постигнем временен икономически подем, поясни Пенчева

В момента се работи по създаването на Гаранционни фондове, които ще подпомагат малките и средните предприятия, общините, които кандидатстват по проекти от еврофондовете. По този начин ще бъдат осигурени гаранции, когато фирмите и общините кандидатстват за кредити, които ще им бъдат необходими във съфинансирането на проектите. Очаква се до три месеца да е готова концепцията за гаранционните фондове.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.