1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектите на младите фермери ще имат предимство по всички мерки от ПРСР 2014-2020 г.

Проектите на младите фермери ще имат предимство по всички мерки от ПРСР 2014-2020 г.

Над 2 200 проекта по мярка 6.1 са подадени на територията на цялата страна

Проектите на младите фермери ще имат предимство по всички мерки по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танев на официалното откриване на Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери 2015, организиран от евродепутата Владимир Уручев. Тя припомни, че днес е последният ден, в който младите стопани могат да подадат заявление за кандидатстване по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020 г.

Министър Танева допълни, че интересът по мярката отново е голям и към вчерашна дата са подадени 2202 проекта на територията на цялата страна. „Интересът значително надвишава бюджетът, който обявихме в началото на приема“, каза още министърът и подчерта, че  за разлика от мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, ще бъдат одобрени около половината и повечето от подадените заявления. „От всички бенефициенти, кандидатствалите по мярка 4.1, броят на младите фермери е 280, като от тях 90 ще бъдат одобрени. Те са кандидатствали за финансиране по приоритетните сектори на Програмата. Данните показват, че младите фермери получили подкрепа по старата програма са надградили стопанствата си и вече участват в другите мерки и това е похвално“, коментира още тя.

Десислава Танева бе категорична, че трябва да се работи в условията на открит диалог и всички проблеми, които възникват в хода на прилагането на Програмата, да бъдат отстранявани своевременно. "Предвид ограничения бюджет, трябва да прилагаме програмата така, че тя да стигне до реалните земеделски производители. В тази посока са всички законодателни изменения, които от началото на нашия мандат сме приложили и приемаме", обясни още министър Танева. Тя поздрави организатора на конкурса и пожела успех на участниците в него.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.