1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектопостановление за изменение на наредба за качествените вина от определен район прие МЗГ

Проектопостановление за изменение на наредба за качествените вина от определен район прие МЗГ

 

Проект за Постановление за изменение и допълнение на наредба за условията, на които трябва до отговарят качествените вина от определен район, както и за реда и начина за тяхното утвърждаване прие още днес Колегиумът на министерство на змеделието и горите.

Проектът за изменения в наредбата съгласуват промените, направени наскоро в закона за виното и спиртните напитки /ДВ, бр. 16/2004 г./ като се въвежда нова формулировка на качествените вина – "качествени вина произведени в определен район", която отразява основните стандарти на европейските регламенти за окачествяване на виното, а именно произходът на вината да следва района на производството на суровината /гроздето/, като районът на произход на суровината и районът на нейната преработка, при производството на качествани вина, е един и същ.

Видовете качествени вина, произведени в определен район според проекта са качествените ликьорни, пенливи, искрящи и други, различни от изброените, вина, произведени в определен район. Според гаранцията за качеството, съгласно проектонаредбата вината са два вида– вина с гарантирано наименование за произход и вина с гарантирано и контролирано наименование за произход.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.