1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проф. Св. Бъчварова: Не приемам обвиненията към ССА и мен

Проф. Св. Бъчварова: Не приемам обвиненията към ССА и мен

Снимка:

Работим добре с фермерските организации, заяви още Бъчварова

Дейността на ССА е публична и изказването, че МЗХ има претенции към работата на Институтите чрез медиите, силно ме притеснява. Това заявява в свое официално изявление председателят на Селскостопанската академия проф. Светла Бъчварова, пише БГНЕС. Тя добавя, че в условията на силно ограничен бюджет работят, за да изпълняват държавните задачи, да осигуряват високи категории семена, поддържат генофонда в растениевъдството и животновъдството. През месец март се проведе отчет на ССА, но за съжаление нямаше представител на МЗХ и съответно това води до непознаване на работата ни, заяви още Бъчварова. "Работим добре с фермерските организации, участваме в проекти за обучения, проекти с международни организации, проекти по европейски фондове в страната. С разнообразните дейности, които осъществяваме, осигуряваме както издръжката си, така и създаваме възможност за бърза реакция към изискванията на практиката. От трибуната на Народното събрание, беше отправено обвинение към мен за това, че в резултат на одит от Сметната палата, са констатирани "системни нарушения".

Вероятно министърът на земеделието е подведен от член на своя политически екип, който на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество преди време е обявил, че е бил на среща с ръководството на палатата. Също така на този съвет, на който не е присъствал представител на ССА, а се е обсъждала нейната дейност, ясно е изказано пред присъстващите, че има политическо решение за моето отстраняване. Иначе не мога да си обясня, как при все още не приключил по Закона за Сметната палата одит, се раздават квалификации и оценки. Още повече, че в резултат от събраната информация в продължение на близо 5 месеца от екипа на палатата и направените констатации, липсва, под каквато и да е форма, думата "нарушение".

Лексиката в предварителните материали е съвсем друга и се заключава в обективна и позитивна оценка за действащи системи на контрол, бюджетна и финансова дисциплина, адекватни системи на организация на обществените поръчки. Тези изводи и препоръките са обсъждани с административния персонал на ЦУ на ССА, а предлаганите мерки за оптимизация на дейността в голямата си част са реализиране по време на самия одит. В заключение искам да подчертая, че не приемам отправените към ССА и мен лично общи обвинения. За да се отстрани ръководител от даден пост, считам, че не е необходимо да се злепоставя и хвърля петно върху работата му".

Припомняме ви, че по време на парламентарния контрол в петък земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че ще поиска освобождаването на Светла Бъчварова като ръководител на Селскостопанската академия. Той ще изиска и по-обстоен доклад за нарушенията в академията, за които имало данни от одита на Сметната палата. Към момента се обсъждали няколко кандидатури за нейни заместници, но имена не се уточняват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.