1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прогноза на USDA за развитие на земеделието до 2024 г.

Прогноза на USDA за развитие на земеделието до 2024 г.

Световният икономически растеж ще достигне средногодишно 3,5%

Американският департамент по земеделие (USDA) всяка година публикува прогноза за селското стопанство на САЩ. През тази година предвижданията за периода 2015-2024 г. очертават и тенденциите в глобалното селско стопанство. 

Сред водещите фактори за развитие на селскостопанските пазари, американските експерти посочват няколко:

• Световният икономически растеж ще достигне средногодишно 3,5%, което представлява увеличение в сравнение с предишните години. В основата ще бъде ръстът в бързо развиващите се икономики - Индия и Китай. Експертите са по-песимистични за съдбата на икономиките в Европейския съюз, където темпът на растеж ще бъде по-нисък - около 1,9%.

• Очаква се отслабване на долара, което ще повиши износа на селскостопански продукти от САЩ. Предвиденото покачване на цената на петрола от 2016 г. ще окаже влияние върху производствените разходи в сектора на селското стопанство.

• Международното геополитическо напрежение - кризата между Русия и Украйна, руското ембарго, вероятно няма да имат дългосрочни последици за земеделските баланси на държавите. Русия ще продължи да следва политика за ограничаване на зависимостта си от вноса на селскостопански стоки.

• Ще се наблюдава продължителен спад в цените на селскостопанските продукти в продължение на няколко години, след което те ще започнат да нарастват. Световното селскостопанско производство вероятно ще нараства с по-бързи темпове от растежа на населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.