1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма САПАРД ще излезе двойно по-скъпо на хазната

Програма САПАРД ще излезе двойно по-скъпо на хазната

Хазната вече прехвърли извънредно 150 млн. лв., с които да се разплащат спрените от ЕС проекти по САПАРД, с риск Брюксел никога да не й ги възстанови

 

Аграрната програма САПАРД е на път да излезе още по-скъпо на българските данъкоплатци. Хазната вече прехвърли извънредно 150 млн. лв., с които да се разплащат спрените от ЕС проекти по САПАРД, с риск Брюксел никога да не й ги възстанови. Има обаче огромна опасност това да не е единственият непокрит харч за бюджета от замразената програма, съобщиха членове от УС на фонд "Земеделие".
"Агенцията е претрупана с 809 проекта, които трябва да бъдат проверени на място и платени до края на годината. Хората във фонда със сигурност няма да могат да обработят всички", твърдят източниците. Тъй като не е ясно дали Брюксел ще се съгласи да поеме разходите за тези субсидии догодина, по груби сметки България е застрашена да плати със собствени средства общо 300 млн. лв. или да не усвои 1/5 от цялата програма.
Дори и да няма удължаване на програмата, фермерите няма да останат без субсидии, защото плащанията ще бъдат поети от хазната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.