1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма САПАРД в помощ на мидените ферми

Програма САПАРД в помощ на мидените ферми

Благодарение на европейските средства, добивът на миди край Каварна се е увеличил десет пъти

Повече от десет пъти се увеличи добивът на култивирани черни миди във фермата Black Sea Shells ("Блек сий шелс") край Каварна след нейната модернизация и разширяване, съобщи управителят на фирмата Найден Станев, цитиран от БТА.

Вторият етап от модернизацията е на стойност 1 млн. лева със средства по програма САПАРД. От 2 тона преди добивът от миденото поле с площ 2000 дка сега е стигнал между 20 и 60 тона дневно.

Разширяването на производството е довело и до подобряване на качеството на произвеждания продукт. По думите на Станев, морски дарове освен по Черноморието, вече се търсят на целия български пазар.

През септември-октомври започва трети етап от разширяването, на стойност 1,2 млн. лева, посочи управителят на фермата. Планира се изграждане и на цехове за първоначална преработка на риба и аквапродукти. Предвижда се участие с нови проекти в европейски програми в областта на аквакултурите, биологичното производство и биоразнообразието.

Фермата за култивиране на черни миди е изградена по програма САПАРД. Инвестицията за изграждането е на стойност над 2 млн. лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.