1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма "Техника" като единствен шанс за машина

Програма "Техника" като единствен шанс за машина

По САПАРД парите за това вече се изчерпаха, затова научете указанията на фонд "Земеделие"

 

Както отдавна вече е известно, парите за машини и селскостопански инвентар по САПАРД вече свършиха. Така на земеделските производители им остана един избор - държавен фонд "Земеделие" като единствен финансов източник за купуване на техника. Както е записано в решенията на Управителния съвет на фонда, програма "Техника" ще действа до края на тази година. За нея е осигурен финансов ресурс от 10 млн. лева. Средствата ще могат да се ползват по проекти за купуване на нова или рециклирана техника.

За това обаче всеки кандидат трябва да знае какви са сроковете, в които трябва да се издължи на държавата, и с какви гратисни периоди.

За нова техника срокът за погасяване на кредита е до 48 месеца, а гратисният период - 9 месеца. За рециклирана техника погасяването трябва да стане до 30 месеца, а гратисът е до 9 месеца. Собственото участие на фермера е 30 на сто от общата стойност на покупката с ДДС. Но когато пряко ще бъде финансиран от фонд "Земеделие", по договореност с доставчика на машината, може 20 на сто от стойността с ДДС да приведе на доставчика след подписването на договора с фонда, а останалите 10 на сто да плаща разсрочено в посочените срокове за погасяване.

Когато ще ви рефинансират търговски банки, които имат договор с фонда, не се изисква собствено участие, или то може да е по-малко от 30 на сто след договорка с банката. Обезпеченията за проектите, които се финанасират пряко от фонда, са първи поред особен залог върху новозакупената техника в полза на фонда и запис на заповед в полза на фонда, издадена от доставчика на техниката. По преценка фонд "Земеделие" може да иска и допълнителни обезпечения.

Ако се иска заем за машини трябва да се съберат доста документи, но за регистрираните производители това не е сложно, твърдят експертите. Документите са над 20 на брой - молба, декларация за свързани лица по образец, за имуществено състояние, за открити банкови сметки и ползвани кредити, удостоверение за данъчните задължения, за наличие или липса на задължения към НОИ, документи за съдебна регистрация, актуално състояние, БУЛСТАТ, за данъчна регистрация, за регистрация по ДДС, за липса на съдебни производства по несъстоятелност, за липса на тежести, решение за ползване на кредита, анкетна карта за регистрация като производител, годишни данъчни декларации за 2 предходни години, счетоводни баланси за същото време. Иска се и договор за доставка на техниката. Протокол за изпитване на машините от център и договори за реализация се изискват, ако фондът пряко финансира производителя. За над 50 000 лева се иска инвестиционен проект. Трябват и документи за собственост на земята, договорите за аренда, договори за механизирани услуги.

Производителите могат да ползват и повече от един кредит по програмата, ако са погасили най-малко 30 на сто от първоначалния размер по предходните заеми./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.