1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производители поръчват карта на розовите градини

Производители поръчват карта на розовите градини

Идеята е да се пресече фалшифицирането на българското розово масло

 

Учени от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив ще изработят изотопна карта на розовите масиви в страната. Тя ще групира насажденията по вид, качество и възраст и ще пресече опитите за фалшифициране на българско розово масло, съобщи Ина Зумпалова-Ралчева, която от години произвежда и изнася розово и лавандулово масло.

През последните години некоректни търговци подронват качеството на българското масло, като го смесват с по-некачествения и евтин продукт от Турция и Иран и го представят за български. Изотопният анализ на цветовете ще характеризира съставките на произведеното масло и така преработвателите ще знаят от кои части на Розовата долина или Средногорието са изкупени цветовете. Розоварите ще представят сертификат плюс копие от изотопната карта, които да гарантират на външните партньори, че маслото е добито само от български качествени цветове, поясни бизнес дамата. Годишно България произвежда около 2500 тона масло, което се експортира за световни парфюмерийни и козметични компании.

Проектът за изотопната карта ще бъде финансиран по ваучерната схема за възлагане на иновативен проект с приложение в производството. Ваучерите са от 5 хил. и 15 хил. лева и се изплащат от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятияпофинансовата схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията. Вчера представители на 63 малки и средни предприятия получиха ваучерите си от агенцията. Сертификатът на бизнес дамата от Панагюрище е за 15 хиляди лева, които ще бъдат изплатени след изработването на картата от учените.

За календарната 2008 г. бюджетът на програмата е 1 млн. лв. По нея кандидатстваха 298 предприемачи, от които бяха допуснати 196. Чрез лотария от тях бяха определени 81 победители, но след допълнителна проверка на условията са отговорили 63 и вчера те получиха ваучерите си. Целта на схемата е да насърчи взаимодействието между бизнеса и науката за създаване на иновативни продукти.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.