1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производители се интересуват от системата за определяне качеството на месото в ЕС

Производители се интересуват от системата за определяне качеството на месото в ЕС

Интересът към Инфомационния бюлетин на МЗГ е голям

 

Как ще се прилага в България от следващата година европейската система за определяне качеството на месото (S) EUROP, е най-често задаваният въпрос от посетителите на Информационния щанд на Министерството на земеделието и горите /МЗГ/. Той е разположен на експозиционна площ на международното специализирано изложение "Месомания" в Интер Експо и Конгресен център-София. 

Висококвалифицирани експерти от отдел "Окачествяване и класификация на месо" към дирекция "Аграрно развитие" в министерството разясняват детайлно с мултимедийна презентация основните компоненти на системата (S) EUROP. Тя стои в основата на определяне на средната за Европейската общност цена за всеки клас месо. Така формираната средна цена се използва при вземането на важни за сектора решения за намеса на пазара чрез изкупуване на определени количества месо или за предоставянето на помощи за съхранението му в частни складове до успокояването на пазара. Тези пазарни мерки се предприемат при настъпване на неблагоприятна за производителите пазарна ситуация и тяхната основна цел е недопускане на падането на цените под определения от експертите приемлив праг.Същевременно въвеждането на единно разбиране за качество на месото спомага за постигането на по-висока степен на прозрачност на пазара. Приложението на системата във всички страни от ЕС дава възможност за сравнение на цените и качеството на кланичните трупове между отделните държави членки на Съюза и предоставя информация на европейските производители относно мястото, което тяхната продукция може да заеме на европейския пазар, както и възможност да получат справедлива цена за качеството, което предлагат.

Голям интерес има и към Информационния бюлетин на МЗГ, издаван по Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС. В последните му броеве са публикувани материали по темите - зърно, биоземеделие, градинарство, закон за свръхзапасите и други.

Как ще се осъществява вносът на месо у нас от ЕС след 1 януари 2007 г., какво е бъдещето на биологичното земеделие в България и кои земи са подходящи за производство на екологично чиста продукция, какви са изискванията за хуманно отношение към животните, са други задавани въпроси от посетителите на Информационния щанд на МЗГ. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.