1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителите и търговските вериги са на път да разрешат проблемите си

Производителите и търговските вериги са на път да разрешат проблемите си

От министерството на икономиката вече са готови с промените в Закона за защита на конкуренцията

Производителите и търговските вериги са на път да разрешат проблемите си. От министерството на икономиката вече са готови с промените в Закона за защита на конкуренцията, които трябва да успокоят напрежението между двете страни.

Споровете между производителите и големите вериги за извиване на ръце за по-ниски цени провокираха широк дебат. Заговори се и за законодателни промени, които да ограничат нелоялните търговски практики. От министерството на икономиката вече имат конкретни предложения. В закона се появява чисто нов израз "злоупотреба със значителна пазарна сила". Това означава да не може да се продава продукт под себестойността му, да не може едностранно, след като е подписан договр да му се променят условията и да не може да се забавят плащанията за производителите.

Според представители на търговските вериги това ще доведе до ограничаване на използваните производители. Ще се разчита само на дългогодишните партньори и малките производители ще изчезнат, а цените ще се увеличат заради по-голям внос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.