1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителите на храни искат да са под юрисдикцията на земеделското министерство

Производителите на храни искат да са под юрисдикцията на земеделското министерство

Основен аргумент за искането, около което са се обединили всички браншови организации в преработвателната промишленост, е пряката и силна зависимост на хранителната промишленост от производството на суровини

 

От Българската асоциация за хранителна и питейна индустрия заявиха, че е крайно време хранително-вкусовата промишленост да намери точното си място и да премине под юрисдикцията на Министерството на земеделието и горите.

Принципното решение за това е взето още преди две години, като за подобно прехвърляне има препоръка и от Европейската комисия. От ЕК  настояват за единен орган, който да носи ясната и пълна отговорност за бранша, както и да отпадне досегашната практика преработвателите да плащат данъци и таксите на няколко места. 

Основен аргумент за искането, около което са се обединили всички браншови организации в преработвателната промишленост, е пряката и силна зависимост на хранителната промишленост от производството на суровини, каза новоназначеният председател на БАХПИ и председател на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

В Министерството на икономиката и енергетиката не съществува отдел, който да е ангажиран и да се занимава с проблемите на хранителната и питейната промишленост. Подобен отдел трябва да има визия и да разработва програми за стратегическо развитие на отрасъла, както и да отговаря за националната политика по преструктуриране на предприятията и безопасността на храните. 

Повече от 60 процента от европейското законодателство, с което се хармонизира българската правна уредба, се отнася до сектор "Земеделие". Голяма част от него е свързано пряко с преработвателната промишленост по отношение на безопасността на храните, припомнят от БАХПИ.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.