1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителите на картофи получават пари от фонд "Земеделие"

Производителите на картофи получават пари от фонд "Земеделие"

Целевата субсидия за закупуване на посадъчен материал от картофи от новата реколта е в размер на 1 500 000 лв.

 

От началото на март започна приемането на документи за предоставяне на целева субсидия за подпомагане на земеделските производители за закупуване на посадъчен материал от картофи за семепроизводство и консумация реколта, съобщиха от Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Плевен. Целевата субсидия за закупуване на посадъчен материал от картофи от новата реколта е в размер на 1 500 000 лв., от които 450 000 лв. са предвидени за семепроизводство, а 1 050 000 лв. - за консумация.

От дирекцията на фонда в Плевен припомнят, че максималният размер на паричните средства, които всеки регистриран земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да получат за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв. 

Максималната площ, за която един земеделски производител може да сключи договор с ДФ"Земеделие" за засаждане на картофи за семепроизводство, е 80 декара, а минималната площ е 2 декара. Максималната площ за засаждане на картофи за консумация е 150 дка, а минималната - 2 декара. 

Целевата субсидия могат да ползват регистрирани в Областната дирекция "Земеделие и гори" земеделски производители. 

Целевата субсидия от 1 500 000 лева се дава за покупката на посадъчен материал от картофи при определен норматив. Зе семепроизводство нормативът е по 220 лв./дка за базов и по 180 лв./дка за сертифициран клас "А" посадъчен материал. За консумация се дават по 100 лева на декар за сертифицирани картофи клас "Б". Посадъчният материал от картофи се закупува от регистрирани по съответния ред търговци на посадъчен материал по утвърден списък. Сортовете картофи трябва да са вписани в сортовата листа на България за 2005 година.

Срокът за получаване на документите на желаещите да получат финансиране по тази финансова линия в централното управление на фонда е 27 май, а срокът за усвояване на средствата по целевата субсидия е 24 юни./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.