1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производството на розе – без смесване на бели и червени вина

Производството на розе – без смесване на бели и червени вина

ЕС се отказва от плановете си

Европейската комисия обяви в понеделник, че се отказва от плановете да позволи производството на вино розе от смесване на червено и бяло вино - победа за производителите в Италия и Франция, коментира EU Business.

Решението дойде след напрегнато лобиране в комисията от страна на организации, които представляват винопроизводителите в Европа.

 „Важно е да се вслушваме в производителите, когато те са разтревожени по отношение на промените в нормите", каза комисарят на ЕС по въпросите на земеделието Мариан Фишер Боел в изявление.

 „През последните седмици стана ясно, че мнозинството в сектора смята, че премахването на забраната за смесване може да навреди на имиджа на традиционното розе. „Винаги съм готова да се вслушам в добри аргументи, ето защо правя и тази промяна", каза тя.

Плановете за позволяване на практиката на смесване, която според винарите, ще доведе до „индустриализация" на производството на вина, трябваше да бъдат гласувани от страните от ЕС този месец.

Винарите се страхуват, че подобен ход може да доведе до загубата на хиляди работни места като застраши традиционното розе, направено по метод, който отнема доста време, като грозде за червено вино се смачква и се оставя натопено в собствения си сок.

 

 

Етикети Розе, вино, ЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.