1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прокуратурата е образувала 8 дела за източване на средства по програма САПАРД

Прокуратурата е образувала 8 дела за източване на средства по програма САПАРД

Финансовият министър Пламен Орешарски е подготвил конкретни системни и структурни предложения за контрол на парите от Европа

 

Осем дела за източване на средства по САПАРД е образувало държавното обвинение за една година. Това съобщиха вчера от прокуратурата.

Три от делата са за документни измами. Другите разследвания са за злоупотреби със средства от еврофондове, получени без правно основание имущества и укриване на данъчни задължения. Образувани са и две дела за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. По тези разследвания са обвинени 13 души.

Разследваните измами са за над 16 млн. лева, съобщават още от прокуратурата.

Две от делата вече са приключили. Те са документна измама и злоупотреба с пари от еврофондовете. Четиримата обвиняеми обаче са осъдени само да заплатят административна глоба.

Освен това стана ясно, че по последното дело по САПАРД, което се разследва в няколко европейски страни, шефът на "Стомана индъстрийс" Людмил Стойков остава обвиняем за пране на пари.

Първоначално пернишкият бизнесмен бе обвинен заедно с 8 души за учасние в организирана престъпна група и за документни измами в особено големи размери. Стойков обаче бе отделен от останалите, заради липса на достатъчно доказателства. Преди 5 дни обаче Софийски градски съд прие, че срещу Стойков са събрани достатъчно доказателства, за да му се повдигне обвинение за пране на пари.

Мегаделото за източването на еврофонда бе приключено в средата на януари тази година. Бизнесменът Людмил Стойков, който е собственик на курортния комплекс "Дюни" бе уличен в източване на пари по САПАРД заедно с шефа на "Родопа" - Шумен, Марио Николов, съпругата му Мариана и собственика на ямболската птицекланица "Чубра". Сигналът за злоупотреби с европарите дойде от ЕС през февруари миналата година. Тогава се разтръби, че 11 наши и чужди граждани били източили 7,5 млн. евро.

В същото време премиерът Сергей Станишев заяви вчера, че спирането на парите по САПАРД имало и своята хубава страна.

Хубавото е в това, че сега сме в момент на усвояване на оперативните програми на ЕС и ако има някъде системни слабости, лоша организация или слаб административен капацитет, това трябва да се поправи сега, заяви министър-председателят.

Той съобщи, че финансовият министър Пламен Орешарски е подготвил конкретни системни и структурни предложения за контрол на парите от Европа, които ще бъдат внесени утре в Министерския съвет.

Премиерът подкрепи идеята на Гергана Грънчарова за външен одит на разходването на парите от еврофондовете.

"Смятам, че има основание, ако е необходимо, да се дадат тези одити на външни изпълнители", добави Станишев.

Шефът на икономическата комисия в НС Йордан Цонев пък посъветва шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков да огласи имената на депутатите веднага.

Блокирането на средства по програмите САПАРД и ФАР няма да се отрази на българските общини, защото те имат нови възможности за финансиране. Това каза Силвия Аргирова от Агенцията за кредитен рейтинг Global ratings по-рано вчера.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.